lördag, mars 20, 2010

BRÖSTREKONSTRUKTION

Måndagen den 8 mars

Jag har varit på Plastikmottagningen, Sahlgrenska sjukhuset. Jag hade med mig min syster Karin som stöd och sakkunig utifrån sin medicinska kompetens.

Jag träffade en läkare som heter Andri Thorarinsson som bedömde vilka förutsättningarna är för mig att få en bröstrekonstruktion. Eftersom jag har fått strålbehandling måste man ta hud från en annan del av min kropp, då den befintliga huden är "skadad" av strålningen och därmed mist sin elasticitet.

Läkaren ansåg därför att jag hade förutsättingar till 2 olika metoder av rekonstruktion. Just dessa 2 metoderna ingår i en studie och jag fick erbjudandet av att medverka i studien. Jag kommer då att få träffa läkaren under 5 år med kontinuerliga bedömningar. Vill jag inte delta "tillhör" jag plastikmottagingen endast under 1 år (om det inte tillkommer komplikationer förstås). Vill jag delta i studien är det slumpen som avgör vilken metod som ska avnändas på mig.

Ja vilka är då de 2 metoderna?
Den ena heter "Bröstrekonstruktion med egen vävnad, DIEP"
och den andra heter "Bröstrekonstruktion med implantat och egen vävnad (latissimus dorsi lambå)"

I den första metoden används enbart egen vävnad, man tar hud och vävnad från nedre delen av buken och använder till det nya bröstet. Denna metod anses vara mycket komplicerad och tar ca 4 -8 tim (narkos).

I den andra metoden används en ryggmuskel (vid skulderbladet) och hud från detta området. Man lossar ena ändan av muskeln (den vid ryggen) och låter den andra sitta kvar, man för den lossade ändan fram, under armhålan och fäster den vid bröstkorgen. Under muskeln lägger man en silikonprotes. Även detta ingrepp utförs unde narkos och men tar bara ca 3 - 4 tim.

Några månader senare görs en vårta-vårtgård, med lokalbedövning oavsett metod.

Jaaa, vilken ska jag välja???????

Självklart finns det risker i båda metoderna att misslyckas men procenten är nästan lika stora i båda.

Läkaren föreslog även att jag skulle få genomgå en bröstkonstruktion av det andra bröstet då man inte kan göra det nya likadant som det befintliga (lika stort och hängigt, hi, hi)). YES no problem, Äntligen, säger jag.

Eftersom jag inte kunde ge besked vid besöket om vilken metod jag ville ha eller om jag ville ingå i studien så sa vi tack och hejdå.

Det har nu gått över 1 vecka sedan jag var på mottagningen men jag har fortfarande inte bestämt mig för hur jag ska göra. Jag har försökt att hitta information på nätet men den är andefattig. Jag var även på besök på den lokala Bröstcancer föreningen i Uddevalla för att kanske hitta kvinnor som har fått dessa metoder, men det var mest pensionärstanter med proteser som var där.

Kanske ska jag låta ödet avgöra och samtidigt göra en tjänst åt eftervärldens systrar och ingå i studien????

6 kommentarer:

  1. Hej! Jag ramlade in på din blogg när jag sökte på Andri Thorarinsson. Vad fint du har skrivit om dina erfarenheter. Jag förstår verkligen att det varit svårt att välja metod för bröstrekonstruktion. /A

    SvaraRadera
  2. Hej. Jag fick samma erbjudande som du fast i april. Har ännu inte orkat läsa igenom papperen. Vet faktiskt inte varför jag inte bestämmer mej. Allt känns så overkligt. Men måste nog komma fram till något snart/afs

    SvaraRadera
  3. Hej Jag gjorde bröstrekonstruktion 2009,med Diep metoden.Operationeb tog över 10 tim.Det gick jätte bra,men det var väldigr jobbigt efteråt.Sedan dess har jag gjort en sjustering,och väntar på en till innan det blir bra.Men jag ångrar inte mig jag tror att slutresultatet blir väldigt bra.Har till och med lite känsel på en viss del av bröstet. MVH Mariana

    SvaraRadera
  4. Hej, jag gjorde diep lambå-operationen i december 2010, och väntar nu på en tillsnyggning och lyft av det andra bröstet. Det var mycket jobbigt efteråt, men oj så skönt det känns nu!/Linnea, 53 år

    SvaraRadera
  5. Hur blev det? Blev det någon bröstrekonstruktion? Jag har också svårt att bestämma mig. Vet ingen som har gjort (latissimus dorsi lambå) operationen. Jag har också frågat i Uddevalla men ingen napp. Jag är nyfiken att höra hur du bestämde.

    SvaraRadera
  6. Ang bröstrekonstruktionen där man använde latissimus dorsi lambå, är jag nöjd med resultatet. Storleken behövde anpassas med en liten silikon fyllnad. Jag har ingen smärta eller annat obehag så som stramhet eller liknande.
    Eftersom jag har fått recidiv från min bröstcancer har jag inte gått vidare med att slutföra rekonstruktionen med en bröstgård och bröstvårta.
    Jag kan definitivt rekommendera denna operation,

    Kram kram / Kristina

    SvaraRadera